![](/media/lib/51/pszczoly-w-plastrze-a1f403b54a88ac34639567b9173f1aed.jpg)
E. coli wytwarza pszczeli jedwab
4 lutego 2010, 10:36Larwy pszczół wytwarzają jedwabny oprzęd, by wzmocnić woskowe ścianki lokum, w którym dochodzi do przepoczwarzenia. Naukowcy z australijskiego CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) uzyskali tę nić sztucznie, modyfikując genetycznie bakterie Escherichia coli.
![](/media/lib/63/ostryz-dlugi-eebb9bca679605e50bed40e5e6a6d0f5.jpg)
Kurkumina rozbraja oporne nowotwory
29 kwietnia 2010, 10:14Wstępne leczenie kurkuminą, żółtym barwnikiem występującym w kłączach kurkumy, czyli ostryżu indyjskiego, sprawia, że komórki nowotworów jajnika stają się podatniejsze na chemio- i radioterapię. Naukowcy wykazali, że dostarczanie jej za pomocą bardzo małych nanocząstek (o wymiarach poniżej 100 nanometrów) jeszcze bardziej wzmacnia efekt uwrażliwienia.
![Fauna Rafy koralowej](/media/lib/66/fish-amongst-corals-0fa012b978028df7b7b7098f06e60647.jpg)
Dwutlenek węgla gubi ryby morskie
8 lipca 2010, 09:05O dwutlenku węgla mówi się głównie w kontekście efektu cieplarnianego. Badania australijskich naukowców dowodzą jednak, że zwiększony jego poziom ma również inne negatywne efekty, które mogą dotknąć bezpośrednio fauny morskiej i drastycznie zmniejszyć populację ryb.
![](/media/lib/71/wikibhasha-ff7b9cfd16957b7d61a65eb31699dba5.jpg)
Microsoft tłumaczy Wikipedię
20 października 2010, 11:38Fundacja Wikimedia poinformowała, że specjaliści z Microsoft Research udostępnili narzędzie, które pomoże w tłumaczeniu artykułów z anglojęzycznej Wikipedii na ponad 30 innych języków. Powinno to przyczynić się do zwiększenia liczby haseł dostępnych w innych niż anglojęzyczna edycjach Wikipedii.
![](/media/lib/46/herbata-czarna_m-1107ed16550ad8e76620cd9288d1835b.jpg)
Ocieplenie klimatu psuje smak herbaty
31 grudnia 2010, 16:49Plantatorzy herbaty ze stanu Asam w północno-wschodnich Indiach twierdzą, że zmiana klimatu wpłynęła na ich uprawy. Nie chodzi przy tym wyłącznie o zmniejszenie plonów, ale o zniekształcenie smaku naparu.
![](/media/lib/77/honeycomblogo-6fb8470796af17197efb435d4679e3b7.jpg)
Analitycy o "zamknięciu" Androida
4 kwietnia 2011, 12:31Ograniczenie przez Google'a dostępu do wersji Honeycomb Androida wywołało spore poruszenie w świecie IT. Nawet analitycy specjalizujący się w rynku systemów operacyjnych i urządzeń mobilnych wyrażają różne opinie na ten temat, jednak wszyscy zgadzają się z tym, że decyzja Google'a oznacza spore zmiany na rynku.
![](/media/lib/81/maskonury-zwyczajne-bb6bbd53d6418fb469c590e5a1c47a41.jpg)
Maskonury to samodzielni zwiadowcy
21 lipca 2011, 12:28Młode maskonury zwyczajne (Fratercula arctica) samodzielnie rozpoznają trasy migracji, zamiast polegać na odziedziczonym programie genetycznym lub uczeniu od rodziców.
![](/media/lib/43/oddech-d6019ac920260734420eacff43ab8e61.jpg)
Astmatycy częściej chorują na depresję, a depresja pogarsza astmę
31 października 2011, 12:40Osoby z astmą częściej przejawiają objawy depresji. Te z kolei prowadzą do kolejnych symptomów, które pogarszają astmę i ogólny stan zdrowia. W ten sposób koło się zamyka.
![](/media/lib/100/n-receptory-smaku-na-trzustce-e30864312a628514d87b00f2f7967f4d.jpg)
Smakowanie fruktozy trzustką
7 lutego 2012, 12:47Komórki beta wysp trzustki wykorzystują do wykrycia fruktozy receptory smaku. W odpowiedzi wydzielają insulinę.
![](/media/lib/122/n-bingfund-64ea2bd8bc725741b641b9e651f609a0.jpg)
Microsoft aniołem biznesu
13 lipca 2012, 09:30Microsoft postanowił zostać aniołem biznesu i założył Bing Fund. Jego zadaniem jest udzielanie wsparcia nowo powstającym firmom, które działają na rynku internetowym i mobilnym.